Olimpiyat meşalesi olimpiyat oyunlarının sembolü olan meşaledir fakat bunu anlatmadan önce olimpiyatların ne olduğu, ne zaman yapıldığı, nerede yapıldığı gibi bilgiler vererek konuya başlamak daha doğru olacaktır.

Olimpiyatlar

Olimpiyatlar ya da tam adıyla Olimpiyat Oyunları dört yılda bir uluslararası arenada düzenlenen çok sporlu bir etkinliktir. Yaz Olimpiyatları ve Kış Olimpiyatları olmak üzere iki çeşidi vardır. Olimpiyatlara her yıl 200’ün üzerinde ülke katılmakta ve ülkeler kendilerini temsil etmesi için sporcularını bu etkinliğe yollamaktadırlar. Böylesi yoğun katılıma sahip bir etkinlik elbette dünyanın en kapsamlı spor etkinliği ünvanını da elinde bulundurmaktadır.

Olimpiyatların tarihsel kökenine dair çeşitli rivayetler olsa da ortak kanı tarihlendirmenin Antik Yunan’da M.Ö. 8. yüzyıla kadar gideceğidir. Antik oyunların kökeni çok eski olsa da modern oyunların ilkinin başlangıç tarihini 1896v yılına tarihlendirmek yanlış olmayacaktır. Buna göre 1896’da Fransız Baron Pierre de Coubertin’in Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni kurmasıyla olimpiyatlar başlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı nedeniyle 1916’daki olimpiyatlar ve yine İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1940 ve 1944 yıllarındaki olimpiyatlar oynanamamıştır.

Olimpiyatlar bünyesinde totalde 13.000’in üzerinde sporcu 400’ün üzerinde spor kategorisinde kıyasıya bir mücadele vermektedir. Bu spor müsabakalarında en iyi dereceyi yapan sporcuya yani birinciye altın madalya, ikinci olan sporcuya bronz madalya ve üçüncü olan sporcuya da bronz madalya verilmektedir.

Yaz ve Kış Olimpiyatları

Yaz Olimpiyatlarında kar ve buza dair spor müsabakaları düzenlemek mümkün olmayacağından Yaz Olimpiyatlarının ardından Kış Olimpiyatlarının da düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu karar 1921 yılında Lozan’da alınmıştır.

Olimpiyat Sembolleri

Olimpiyat Oyunlarının kendine göre bir felsefesi vardır ve bu felsefe kendisini çeşitli sembollerle dış dünyada göstermektedir.

En çok bilinen Olimpiyat sembolü iç içe geçmiş 5 farklı renkten oluşan halkalardır. Bu halkalar dünya üzerindeki beş kıtayı temsil etmektedir. Bu kıtalar; Amerika, Afrika, Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarıdır. Beş kıtadan da ülke sporcularının katılım gösterdiği ilk olimpiyat 1912 tarihli Yaz Olimpiyatlarıdır.

Olimpiyatların bir de sloganı vardır. Slogan Latince dilindedir ve yalnızca üç kelimeden oluşmaktadır. Buna rağmen olimpiyatların temsil ettiği felsefeye yakışır şekilde sporcular ve aslında tüm dünya için oldukça anlamlı bir slogandır. Bu slogan “Citius. Altius. Fortius.” şeklindedir. Anlamı “Daha hızlı. Daha yüksek. Daha güçlü”dür. Yukarıda da belirtildiği üzere bir sporcu için ve dikkate alındığı takdirde sıradan bir insan için de kıymetli bir öğüt niteliğindedir. Baron Pierre de Coubertin’in önerisiyle bu slogan kabul edilmiştir. Anlatılmak istenen esas nokta; önemli olan şeyin müsabakalarda birincilik kazanmak değil bu büyük yarışa katılmış olmak olduğudur.

Olimpiyat maskotu da bir başka olimpiyat sembolüdür. Maskot genelde olimpiyatlara ev sahipliği yapan ülkenin kültürüyle yakından ilgilidir. Ev sahibi ülkenin sahip olduğu o değerleri yansıtmasına ayrıca dikkat edilir. Maskot genelde sayılan özellikleri taşıyan bir hayvan ya da insan figürü olmaktadır.

Olimpiyat Meşalesi

Olimpiyat meşalesi de olimpiyatların en bilinen ve en önemli sembollerinden birisidir. İlginçtir ki olimpiyat meşalesinin anlatılan hikayesi ya da daha doğru bir ifadeyle tarihçesi olimpiyatların tarihçesinden farklıdır.

Bir rivayete göre olimpiyat meşalesinin kökeni Antik Yunan Tanrısı Prometheus kendi yarattığı insanlara sonrasında acıyarak alevi büyük tanrı Zeus’tan çalarak (yaratıcılığı, ilimi, medeniyeti) götürmesi hadisesine dayanır.

Bir başka rivayete göre ise Olimpiya’da bir sığınakta güzel Tanrıça Hera’ya adanmış bir sunakta ateşin yakıldığı olimpiyat meşalesinin kökenidir.

Meşale tıpkı Antik Yunan’da olduğu gibi mercekler yardımıyla yalnızca güneş ışığı kullanılarak yakılmaktadır. Yakılan meşale olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan ülkeye kadar dolaştırılmakta ve olimpiyatlar yapılan açılış töreninde olimpiyat ateşi bu meşale kullanılarak tutuşturulmaktadır. Meşale oyunların sonuna kadar yanmaktadır.